Tips voor stoppen

Methoden voor het stoppen met (Xylometazoline/oxymetazoline) neusspray

Er zijn verschillende methoden om te stoppen met neusspray. Net als bij stoppen met roken is er geen manier die voor iedereen het beste werkt. Dat is per persoon anders. Daarom worden er verschillende methodes gegeven, waarbij er geen beste methode is. Je zult toch door de zure appel moeten bijten.

 • Stoppen met sprayen (“cold turkey”)
  1. Theoretisch het meest eenvoudig en als volgehouden zeer effectief. Verwacht forse neusverstoppingsklachten die binnen enkele weken verdwijnt naar de originele situatie

 • Verdunningsmethode
  1. Koop een hervulbaar neussprayflesje bij apotheek.
  2. Zet een streepje halverwege op het neusspray flesje en vul met xylometazoline.
  3. Gebruik de neusspray volgens gewoonte
  4. Als het vloeistofniveau tot het streepje komt vul je het bij met zout water (zie onder)
  5. Herhaal dit telkens , zodat de xylometazoline spray langzaam vervangen wordt door zout water spray. Zout water spray kan wel permanent gebruikt worden.
 • Per kant afbouwen
  1. Staak het neusspray gebruik aan een zijde
  2. Staak na 2 weken ook de andere zijde

Ondersteunende maatregelen: 

 • Zout water douches/ spray: Soms verlicht zout water de klachten door het slijm dun en de neus schoon te houden. (1 afgestreken theelepel keukenzout in 1 mok (200cc) lauwwarm water oplossen) Vul een neusspray flesje of spoel met een spuit of ander spoelapparaat.
 • Indien er een onderliggende chronische oorzaak is kan soms, in overleg met uw arts, gekozen worden om dit deels tegelijkertijd te behandelen. Dit is afhankelijk per persoon. Overleg erover met uw arts.

Tot slot

We hopen dat we u hiermee enige tips hebben gegeven om van het neusspray gebruik af te komen.

Vanzelfsprekend is het van belang om als je eenmaal gestopt bent uiterst voorzichtig te zijn om opnieuw te beginnen met deze neussprays, ook voor kortere tijd. Probeer het eerst met zout water sprays of douches. Indien de neusklachten blijven na het stoppen is het aan te raden met uw arts te overleggen wat er aan te doen valt.

Wij wensen u veel sterkte en succes.

Disclaimer: De informatie op deze website is algemene informatie en kan per situatie verschillen. Overleg bij twijfel met uw arts.

Reacties zijn gesloten.