Last en oorzaken

Last van neusverstopping

De last die men heeft van neusverstopping wordt (door mensen die er geen last van hebben) sterk onderschat. Onderzoek laat zien dat chronische neusverstopping een fors negatief effect heeft op de kwaliteit van leven, met invloed op dagelijkse bezigheden op werk, thuis, maar ook emotioneel.  Dit maakt stoppen lastig.

Tijdelijke of blijvende oorzaak?

De oorzaak van neusverstopping is belangrijk voor het stoppen met neusspray. Was de oorzaak van het beginnen van de neusspray tijdelijk of blijvend? Als het om een tijdelijke oorzaak zoals een verkoudheid of neusoperatie gaat is na het stoppen het probleem weer voorbij. Als het om een blijvende oorzaak gaat zoals bijvoorbeeld allergie, hyperreactiviteit of grote neusschelpen of poliepen blijft de neusverstopping na staken bestaan. Dat was de reden om te beginnen en is nog steeds aanwezig. Daarom is het van belang dat de originele oorzaak ook bekeken en behandeld wordt om de klachten te verminderen.

Een praktische globale regel is dat als het begonnen is met een duidelijke reden als een verkoudheid of val op de neus het vaker tijdelijk is en als het gebruik er langzaam ingeslopen is vaker een structureel probleem.

Behandeling van oorzaken

Dit kan per oorzaak verschillen. Er is geen makkelijke oplossing die voor iedereen werkt. Soms kan dit met andere medicatie, soms met een kleine ingreep of zelfs een operatie. Raadpleeg hiervoor uw arts. Bij elke behandeling van oorzaken zal in ieder geval het gebruik van de xylometazoline neusspray gestaakt moeten worden door de veranderingen in reactie en functie van het slijmvlies. De volgende pagina zal daarover gaan.

Reacties zijn gesloten.